Geschreven op. 03-03-21
Geschreven door. Laura
Categorie. Distributie Transport

We helpen chauffeurs aan een vaste baan.

JBP NetWorks in Enschede is een bijzonder bedrijf. Één van de oprichters, Henkjan Voogsgeerd is in 2013 teruggekomen uit Spanje. Hij werkte in dat land bij een multinational en zijn werkzaamheden waren gericht op de Duitse markt. De andere oprichter is zijn zus Marloes, die in die tijd een baan had in Amsterdam.

Henkjan en Marloes zijn teruggekomen naar Twente en samen hebben zij toen het arbeidsbemiddelingsbureau JBP NetWorks opgericht. ‘De essentie van JBP NetWorks is anders dan de essentie van reguliere uitzendbureaus’, vertelt Marloes. ‘Wij zijn een arbeidsbemiddelingsbureau en onze focus ligt vooral op het duurzaam plaatsen van kandidaten. Daarom hebben we bewust gekozen voor de Duitse arbeidsmarkt.

Naast dat Duitse werkgevers loyaler zijn naar hun werknemer is de Duitse arbeidsmarkt een zeer stabiele markt. Dit betekent dat de kandidaat verzekerd is van een duurzame baan onder goede arbeidscondities. Onze kandidaten hebben een kans van 90% op een vaste baan. Dat betekent veel voor ons. Het geeft namelijk rust in het leven van een kandidaat.

Marloes

Waar we het voor doen? Ik heb een mooi voorbeeld voor je. Onlangs meldde zich een potentiële kandidaat bij ons. Deze persoon had 27 jaar lang keihard gewerkt voor zijn werkgever. Hij werkte in de productie. Hij stond altijd klaar voor zijn werkgever. Door een reorganisatie werd hij weggesaneerd. Zonder pardon stond hij op straat. Ja wat doe je dan? Zijn hele leven stond op dat moment op zijn kop. Na vele sollicitaties en afwijzingen kwam deze kandidaat bij ons terecht.

Tijdens een persoonlijk gesprek vroeg ik ‘waarom wordt je geen chauffeur?’ Oh, daar heb ik nog niet aan gedacht’ was de reactie van de kandidaat. Nou, om te ontdekken of dit iets voor je is stel ik voor dat je een paar dagen meerijdt met een chauffeur. Op deze manier kun je in de praktijk ervaren of het bij je past. De kandidaat kwam heel enthousiast terug van een paar dagen meerijden. Hoe mooi is dat!

Na eerst een aantal potentiële werkgevers te hebben gepeild zijn we gaan kijken of we subsidie konden krijgen of een andere manier van funding om deze kandidaat om te scholen tot vrachtwagenchauffeur. En dat is gelukt. Deze kandidaat werkt inmiddels met heel veel plezier voor zijn nieuwe werkgever. Dit drijft ons elke dag weer en het geeft heel veel energie.

We zijn een commercieel en sociaal bedrijf en zetten in elke opdracht de juiste balans in. Deze balans hebben is ook nodig om het goede voor de kandidaat en voor de werkgever te doen. We werken gewoon vanuit ons huis. Het staat midden in de natuur en is voor kandidaten een fijne en rustige omgeving. Ze voelen zich hier op hun gemak en daardoor ontstaan vaak de mooiste gesprekken. We nemen ook echt de tijd voor onze kandidaten.

“We werken graag met Brünen Professional samen. Het is een warm familiebedrijf en hun passie en betrokkenheid zien we terug in alles. Vanaf de eerste rijles tot aan het praktijkexamen. De mensen van Brünen zijn zeer betrokken op een zeer menselijk niveau. We ervaren ook dat ze veel mensenkennis en veel ervaring hebben met het opleiden van verschillende soorten mensen. Ze kunnen snel schakelen zonder de kwaliteit uit het oog te verliezen. Binnen korte tijd wordt onze kandidaat opgenomen in hun opleidingen. Voor ons zijn ze heel waardevol als opleider.’ Vertelt Marloes.”

De synergie tussen JBP Networks en Brünen Professional

‘In essentie doen we voor iedere opdrachtgever hetzelfde. De kern is het opleiden van mensen tot professioneel chauffeur’. Aldus Steven Brünen. Toch is elke opdrachtgever en opdracht weer anders. De synergie tussen JBP Networks en Brünen Professional is onze aandacht voor de mens. Net als JBP Networks zijn wij een familiebedrijf. Dat is een enorme verbindende factor. We zitten op hetzelfde denkniveau, we begrijpen de familiaire verbindingen in onze bedrijven en hebben echt aandacht voor de mens.

Bij grotere bedrijven moeten klanten vaak een bepaald proces of protocol volgen. Bij JBP en bij Brünen werkt dat anders. Samen kunnen we snel schakelen en staat de mens centraal. Het contact met JBP ervaren wij als fijn, informeel en toch zakelijk. De markt waar JBP in opereert is niet altijd een makkelijke markt. Zorgen dat iemand wordt omgeschoold en daarna een vaste baan krijgt is een grote prestatie. Uit ervaring weten we dat JBP al het mogelijke doet om haar uitgebreide netwerk van opdrachtgevers aan te spreken.

Voor ons betekent het dat de klanten van JBP Networks over het algemeen een omscholingstraject ingaan en het is dan belangrijk dat oude patronen losgelaten kunnen worden. Wanneer je 27 jaar lang productiemedewerker bent geweest en je begint vervolgens aan een nieuwe stap in je carrière dan is het niet altijd even makkelijk bepaalde patronen te doorzien en ze daarna los te laten. Wij kunnen daarmee helpen.’ Vertelt Steven.

Om iemand goed op te kunnen leiden is het essentieel dat we eerst kijken naar het type mens. Wat drijft hem of haar om vrachtwagenchauffeur te worden? Wat is het denk, doe niveau en welk inzicht in het rijden heeft de kandidaat al? Deze antwoorden willen we altijd snel vinden. Want met deze informatie stemmen we het tempo en de planning van de opleiding af op de mogelijkheden (op dat moment) van de kandidaat. Overvragen werkt niet. We geloven erin dat we resultaat en succes halen vanuit een verbinding van mens tot mens. Vanuit verbinding kun je het meest effectief met iemand aan de slag en zorgen dat de leermethode binnenkomt en werkt.

‘Samen met mijn collega Sonja Uiterwijk ben ik nauw betrokken. Vanuit zowel mijn functie als instructeur als vanuit mijn functie als planner binnen onze organisatie. Beide kanten begrijp en zie ik heel goed. Ik vind het leuk om met mensen samen te werken. Ik vind het bijzonder om mensen te mogen helpen bij een nieuwe stap in hun carrière en ik ben dankbaar dat ik hier een rol in mag spelen.

Lees ook andere blogs.

Mis niks meer van onze nieuwste blogs.

Ontvang de nieuwste blogs als eerste.