Veel gestelde vragen

Filter op veel gestelde vragen.

Hoe wordt ik LZV Chauffeur?

Toelatingseisen en geldigheid

Om het LZV certificaat te halen, moet je in het bezit zijn van;

 • Je moet minimaal 5 jaar een geldig CE rijbewijs hebben.
 • Je moet een geldige Code 95 op je rijbewijs hebben.

Zonder deze onderdelen kun je helaas geen LZV certificaat halen

CE halen? https://brunenpro.nl/chauffeurs/rijbewijs-ce/

Code 95 halen? https://brunenpro.nl/chauffeurs/code-95-nascholing/

 

Alle LZV certificaten die na 2015 zijn behaald, zijn onbeperkt geldig.

De LZV certificaten van voor 2015, moeten nog 1 keer worden vernieuwd en zijn daarna ook onbeperkte geldig.

Opleiding

Tijdens je opleiding zal je ook een theorie-toets af moeten leggen. Het examen duurt in totaal 2,5 uur en is opgesplitst in 2 delen.
(1) Theorie en (2) praktijk;

 • (1) De examinator van het CBR, gaat mondeling een theorie-toets bij jou afnemen. Tijdens de opleiding wordt de inhoud van het theorie-examen volledig met jou doorgenomen, maak je dus geen zorgen.
 • (2) Na de mondelinge toets begint het praktijkgedeelte. De examinator let hierbij op of jij; veilig, verantwoord en zelfstandig op de openbare weg kan rijden. Tijdens de opleiding geven wij jou de handvaten hier goed mee om te gaan.

Hoe haal ik mijn ADR Certificaat?

Toelatingseisen en geldigheid

Er zijn voor jou geen toelatingseisen iedereen mag ADR halen. De cursus ADR wordt gecertificeerd door het CBR.

Het ADR certificaat is 5 jaar geldig. Deze moet binnen de 5 jaar hernieuwd worden, dat kan met een zogeheten ADR herhalingscursus. Haal je het certificaat ‘opnieuw’ dus na de 5 jaar geldigheid, dan zul je de ADR basis opnieuw moeten halen.

Wil je hierin ontzorgt worden? Plan dan na uw eerste cursus direct een vervolgcursus. Dan houden wij de vervaldatums voor u in de gaten.

Soorten ADR

Er is een certificaat voor ADR Basis. Deze kun je uitbreiden door de onderdelen Tank, Klasse 1 en Klasse 7.

Wil je weten welke certificaten jij nodig hebt? Neem dan met ons contact op, wij kunnen direct de prijzen en planning meegeven.

U kunt ons bereiken via [email protected] of 085-0069937.

Hoe haal ik mijn certificaat ADR

Er zijn verschillende soorten ADR. Om te weten welke jij nodig hebt, kun je contact met ons opnemen via [email protected] of 085-0069937.
Wij helpen jou de juiste ADR certificaten te vinden en behalen. Locatie en kosten kunnen aan de hand van het soort certificaat ook worden medegedeeld.

Waar staat ADR voor?

ADR is Frans en wordt internationaal gebruikt voor “Accord relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route”. Deze naam wordt internationaal gebruikt voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen. De eisen gaan onder andere over; vervoer, opslag en etiketten. Wij richting ons bij ADR vooral op de vervoersaspecten.

Kan een buitenlands ADR certificaat in Nederland worden verlengd?

Een buitenlands ADR certificaat kan alleen in het laatste jaar van de geldigheid worden verlengd door middel van een Nederlands ADR examen. Bij de aanvraag van het examen moet een kopie van het buitenlandse certificaat worden meegezonden. Voor niet-nederlanders zal de buitenlandse ID kaart (kopie) ook meegestuurd moeten worden.

Hoe kan ik mijn Certificaat Reachtruck halen of verlengen?

Halen

Om je Reachtruck certificaat te halen kan er bij ons een opleiding worden gevolgd. Onze docent neemt dan de theorie met je door en begeleid jou om veilig te rijden. Hierna neem onze docent een toets af om te kijken of je het ook hebt begrepen.

Wanneer dit deel voldoende is afgesloten, gaat hij met jou rijden om de theoretische kennis in de praktijk te gebruiken. Zodra de docent ziet dat je het begrijpt, neem hij ook voor de praktijk een toets af.

Slaag je hier ook voor dan heb jij jouw certificaat behaalt en vertrouwen wij erop dat jij als een professional door het magazijn kan rijden.

Direct jouw Reachtruck certificaat halen? mail ons via [email protected] of 085-0069937.

Behouden/verlengen

Verloopt jou certificaat en wil jij deze behouden? Dan kun je bij ons een herhalingscursus volgen.

Wij noemen dit ook wel een competentie test. De docent neemt dan kort de theorie en praktijk met jou door om alles weer op te frissen.

Zodra als hij ziet dat dit voldoende is dan krijg jij een verlenging van je pas.

 

Hoe kan ik mijn Certificaat Heftruck halen of verlengen?

Waarom een heftruckcertificaat?

Er is géén wettelijke plichten jouw heftruckcertificaat te halen, zoals bij een rijbewijs. Vanuit de arbowetgeving, moet je wel deskundig zijn voor het rijden op een intern transportmiddel, zoals een heftruck. Daarnaast moet de werkgever een veilige werkplek garanderen.

Je zou kunnen zeggen dat een werknemer, die niet goed weet hoe hij veilig met een heftruck moet werken, gevaar kan opleveren voor zichzelf en voor anderen. Iemand die met een heftruck werkt, af en toe of full-time, moet hiervoor scholing hebben gehad.

Om de kennis actueel te houden. Kan er een herhalingscursus worden gevolgd.

Met het heftruckcertificaat bewijs jij dat jij de instructies en kennis hebt om veilig met een heftruck te werken. Naast de veiligheid gaat het werk ook vaak een stuk gemakkelijker en sneller door het certificaat.

Halen/behouden/verlengen

Om jouw heftruck te halen, zijn er verschillende mogelijkheden.

 • De cursus halen voor nieuwe chauffeurs duurt 2 werkdagen.
 • Voor de heftruckchauffeurs met enige ervaring, duurt de opleiding 1 dag.
 • Chauffeurs die voor behoud en/of verlening komen kunnen het certificaat in 1 tot 2 uur halen.

Direct jouw cursus inplannen? mail dan naar; [email protected] of bel naar 053-4311111.

Hoe wordt ik Bezorger?

Bezorger

Naast een leuke (bij-)baan waarbij je veel op pad bent, kun je als bezorger ook een goed salaris verdienen. Dat maakt bezorgers en koeriers erg gewild en met ons nieuwe online bestelgedrag, gaat dit in de toekomst alleen maar belangrijker worden.

Er is daarom veel concurrentie op een leuke baan als bezorger of koerier. Om bezorger te worden kun je bij ons een opleiding volgen die jou de handvaten geeft om een professional te worden.

Denk hierbij aan de volgende onderdelen die jij kunt verwachten in de praktijk.

 • Het zorgvuldig in- en uitladen van de auto.
 • Routeplanning en zodanig inpakken.
 • Schadepreventie
 • Grootte en breedte van het voertuig.
 • Het nieuwe rijden
 • Klantvriendelijk

Dit zijn onderdelen in jou toekomstige vak wat jou tot een ambassadeur van het beroep maakt en wij helpen jou daarbij!

Wij sluiten de opleiding af met een toets, hiervan krijg jij ook een pasje. Daarmee kun je aan toekomstige werkgevers tonen dat jij direct, op professionele wijze, aan de slag kan.

Hoe kan ik Koerier worden?

Koerier

Naast een leuke (bij-)baan waarbij je veel op pad bent, kun je als koerier ook een goed salaris verdienen. Dat maak koeriers en bezorgers erg gewild en met iedereens nieuwe online bestelgedrag, gaat dit in de toekomst alleen maar belangrijker worden.

Er is daarom veel concurrentie op een leuke baan als koerier of bezorger. Om koerier te worden kun je bij ons een opleiding volgen die jou de handvaten geeft om een professional te worden.

Denk hierbij aan de volgende onderdelen die jij kunt verwachten in de praktijk.

 • Het zorgvuldig in- en uitladen van de auto.
 • Routeplanning en zodanig inpakken.
 • Schadepreventie
 • Grootte en breedte van het voertuig.
 • Het nieuwe rijden
 • Klantvriendelijk

Dit zijn onderdelen in jou toekomstige vak wat jou tot een ambassadeur van het beroep maakt, en wij helpen jou daarbij!

Wij sluiten de opleiding af met een toets, hiervan krijg jij ook een pasje. Daarmee kun je aan toekomstige werkgevers tonen dat jij direct, op professionele wijze, aan de slag kan.

wat moet ik doen om mijn Rijbewijs BE te halen?

Opleiding

De rijopleiding voor de aanhanger (BE), duurt in alle gevallen maximaal 1 dag. Er is voor deze opleiding geen theorie nodig, wel kan de examinator tijdens het examen theorievragen vragen.
U heeft de keuze om deze solo te volgen in een halve dag (4 tot 5 uur) of samen in duo met een hele dag (7 uur). De meeste examens zijn tussen 12:00 en 15:00.

Heb je nog weinig of geen ervaring op de aanhanger? Wij adviseren jou dan eerst 1,5 uur rijles te volgen. De instructeur kan de basishandelingen rustig doornemen, zodat jij met de dagopleiding al weet wat je kan verwachten. Tijdens de dagopleiding kan dan de aandacht volledig gelegd worden op verkeersveiligheid.

 

 

 

Opfrislessen en Cursussen

Heb je al een tijd niet meer met de aanhanger gereden en ga je net voor een nieuwe werkgever werken daarmee? Dan kun je via ons nog een opfrisles volgen. Kort worden nog even alle belangrijke onderdelen zoals; bochten maken, parkeren langs de weg en insturen met jou doorgenomen.

Daarnaast is het ook mogelijk om meer specifieke cursussen te volgen, denk hierbij aan; Lading zekeren, Veilig werken langs de wegCommunicatieve en sociale vaardigheden of Fysieke belasting (tillen).

Vraag naar de mogelijkheden via [email protected]

 

Gezondheidsverklaring en Machtiging

Voordat jij examen gaat doen, moet de gezondheidsverklaring & machtiging zijn geregeld.

Dit betekend dat jij jouw gezondheidsverklaring hebt ingevuld en ingeleverd bij het CBR via mijncbr.nl. Je kunt alleen inloggen op mijncbr.nl wanneer je ook jouw Digi-D hebt. Hiervan ontvang je een bevestiging van het CBR.

Machtiging kan ook via mijncbr.nl worden geregeld. Met de machtiging kunnen wij een examen voor jou reserveren. Zonder de machtiging kunnen wij géén examen vastleggen!

Hoe kan ik snel mijn Rijbewijs B halen?

Auto rijopleiding (B rijbewijs)

Kijk voor meer informatie op www.brunen.nl

Wij beginnen de rijopleiding altijd met een gratis proefles van 1,5 uur. Op basis hiervan kan de rij-instructeur een inschatting maken van jouw ontwikkeling tot het examen.

Gemiddeld duurt de opleiding 3 tot 4 maand. Het is ook mogelijk om dit in 4 weken te halen, met onze spoedopleiding.

Vraag naar de mogelijkheden.

 

Wanneer heb ik een rijbewijs C1E nodig?

Heb ik het C1E rijbewijs nodig?

Met het C1E (Camper/vrachtauto met aanhanger) rijbewijs mag je;

Een vrachtauto of camper met aanhanger besturen, met een toegestane maximum massa van meer dan 750kg. De maximale voertuigmassa met aanhanger is 12.000kg.

Een auto met aanhanger trekken, van meer dan 3500 kg. De maximum voertuigmassa met aanhanger is 12.000kg.

 

Wat je niet mag doen;

Beroepsmatig rijden, hiervoor is Code 95 eerst nodig. Als u hiervoor interesse heeft, kan de code 95 ook bij ons gehaald worden.

Voorwaarden en geldigheid

Om het C1E (Camper/vrachtauto met aanhanger) te halen moet je minimaal eerst het C1 rijbewijs of C rijbewijs hebben gehaald.

Om het rijbewijs aan te vragen voor het C1E rijbewijs moet je minimaal 18 jaar zijn. Het C1E rijbewijs is maximaal 5 jaar geldig. Om het rijbewijs te verlengen, moet onder andere opnieuw een gezondheidsverklaring opnieuw worden ingediend.

Sommige MBO opleidingen bieden voor het C1E rijbewijs, een vooropleiding aan. Deze leerlingen hoeven voor hun C1E rijbewijs niet eerst hun B of C rijbewijs gehaald te hebben. Ermee bezig zijn is in sommige gevallen al voldoende. Weten of jij hier gebruik van kan maken?

Gezondheidsverklaring

Om praktijkexamen te doen moet je medisch gezond zijn verklaard door het CBR. Hiervoor moet je een gezondheidsverklaring invullen bij het CBR. Dit kan ook digitaal via mijncbr.nl. Dit doe je met jouw Digi-D inloggegevens.

Let op:

(1) Betaal niks totdat je het gezondheidsformulier hebt ingevuld bij het CBR.

(2) Vul alleen de categorie in waarvoor jij het rijbewijs wil halen. Rijbewijzen die jij al hebt zijn al bekend bij het CBR, hiervoor hoef je je dus niet opnieuw te registreren.

Heb ik een rijbewijs C1 nodig?

Geldigheid

Het rijbewijs C1 ofwel camperrijbewijs, is maximaal 5 jaar geldig. Om deze te vernieuwen heeft u een vernieuwde gezondheidsverklaring nodig.

Voorwaarden

Voor het rijbewijs C1 moet u minimaal 18 jaar zijn en in het bezit van een B rijbewijs.
Binnen sommige MBO opleidingen krijgt u hiervoor vrijstelling.

Met een vrachtauto rijbewijs C1 mag u een motorrijtuig besturen waarvan de toegestane maximummassa tussen de 3500kg en 7500kg bedraagt (zie hiervoor deel 1A voertuigbewijs of kentekenbewijs deel 1).

Gezondheidsverklaring

Voordat u praktijkexamen kan doen, zal u medisch rijgeschikt verklaar moeten worden door het CBR. Dit kunt u doen door de gezondheidsverklaring in te vullen bij het CBR, hierna krijgt u een uitnodiging voor een afspraak met een Arboarts. Na deze keuring krijgt u te horen of u rijgeschikt bent verklaard.

Theorie-examen

Voor uw C1 rijbewijs heeft u 2 theorievakken die u moet halen (RV1Light) Verkeer en Techniek en (R2C) administratie. Hiervoor kunt u bij ons een de theoriecursus volgen van de Vrachtwagen, regelmatig wordt er gekozen voor zelfstudie. Vraag naar de mogelijkheden via [email protected]

Praktijk

Dit rijbewijs wordt vaak vergeleken met een camper rijbewijs. Maar officieel is dit een klein vrachtauto rijbewijs. Je moet dus tijdens je praktijk examen voldoen aan de voorwaarden om een vrachtauto te besturen. Denk hierbij aan:

 • Aan dokken bij een laaddok
 • Uitzwaai controleren
 • Het nieuwe rijden toepassen
 • Lengte en breedte van het voertuig begrijpen