Veel gestelde vragen

Filter op veel gestelde vragen.

Hoe regel ik mijn medische keuring?

Hoe gaat de medische keuring

Om praktijkexamen te doen is het erg belangrijk dat jij daarvóór medisch goedgekeurd bent. De keuring kan 3 tot 6 maand duren in extreme gevallen, zorg er dus voor dat je er snel bij bent.

Stap 1. Vul de gezondheidsverklaring in.

Via mijncbr.nl kan de gezondheidsverklaring worden ingevuld bij het CBR. Hierna krijgt u een ontvangstbevestiging van het CBR en een uitnodiging om een afspraak te maken met een Arbo Arts die ook medische keuring van het CBR mag uitvoeren.

Stap 2. Maak een afspraak met een Arbo Arts

Hier vindt u een lijst van erkende artsen.

Stap 3. Controleer de uitkomst in mijncbr.nl en geef door aan ons dat deze is goedgekeurd.

Dit kan belangrijk zijn voor jouw planning en examendatum.

Tip: Vul op de gezondheidsverklaring C en CE in, dit kost niks extra. Mocht je na jouw C door willen gaan voor CE dan hoef jij niet opnieuw jouw keuring of gezondheidsverklaring in te dienen!

 

Gezondheidsverklaring verkeerd ingevuld?

Wat te doen?

Wanneer je de gezondheidsverklaring verkeerd hebt ingevuld kun je dit veranderen door contact op te nemen met het CBR. Je wordt dan geholpen door een medewerker van het CBR. Het CBR is te bereiken op 088-2277700.

Het kan zijn dat je dan opnieuw een gezondheidsverklaring moet indienen via mijncbr.nl

Waar vul ik mijn Machtiging en Gezondheidsverklaring in?

Medische keuring/Gezondheidsverklaring

Het is belangrijk dat je voor jouw praktijk examen de medische keuring rond hebt. Je kunt namelijk geen praktijk examen doen als dit niet is geregeld. De keuring regel je via het CBR en kan soms lang duren. Wij adviseren daarom ook omdat zo snel mogelijk te regelen.

Dit kun je regelen via Mijncbr.nl. Je logt hier in met je Digi-D en vult de gezondheidsverklaring in. Hierna wordt je doorverwezen na een Arbo arts waar je jou medische keuring rond maakt. De arts stuurt alles digitaal weer op na het CBR waarna de definitieve goedkeuring plaatsvindt.

Tip: Doe je C en CE achter elkaar vink deze dan allebei aan bij de eerste aanvraag. Dit scheelt namelijk tijd en geld.

Machtiging

 

Voor sommige opleiding zoals BE is het verplicht om een machtiging in te vullen via mijncbr.nl. Met de machtiging verklaar je niks anders dan dat wij als Brunen een examen voor jou mogen vastleggen. Zoals hierboven benoemt kun je deze invullen via mijncbr.nl door in te loggen met je DigiD

Wat is het CBR?

Het CBR

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen is de organisatie die in Nederland er voor zorgen dat iedereen rijgeschikt is en wordt beoordeeld op hun rijvaardigheid.

Het CBR bepaalt of iemand rijgeschikt is om op de openbare weg te mogen rijden. Dit heeft voornamelijk met jouw medische situatie te maken. Daarom gaat dit contact ook altijd direct tussen jou en het CBR. Het gaat ons namelijk niks aan als jij een medische aandoening hebt, daarom kunnen wij jou hierbij niet helpen. Op het moment dat het CBR, nader onderzoek wil doen. Kan er via ons een medische rijtest gepland worden, dit hoef je alleen aan ons door te geven.

Bij het CBR zelf worden alle examens afgenomen, theorie en praktijk. Het CBR moet vaststellen, volgens de wet, dat jij over voldoende theoretische kennis beschikt om deel te nemen aan het openbare verkeer. Daarna worden vanaf het CBR de meeste examenroutes gereden. Zo beoordeeld het CBR of jij ook rijvaardig bent. De uitslag van de examens wordt digitaal doorgestuurd naar het RDW en deze stuurt het door na de gemeente waarin jij staat ingeschreven. Bij het gemeentehuis waar jij woont, kan het rijbewijs worden opgehaald.

Kom jij uit het buitenland? Dan moet je minimaal 6 maand ingeschreven staan in een Nederlandse gemeente om het rijbewijs daadwerkelijk te ontvangen. Je mag daarvoor wel rijlessen volgen en slagen voor het rijbewijs.