Geschreven op. 10-09-20
Geschreven door. Laura
Categorie. Brandweer Hulpdiensten

Een goede basisopleiding is voor ons essentieel.

“Herbert Meijran werkt inmiddels 43 jaar bij de brandweer. Naast vijfentwintig jaar in ‘de uitruk’ heeft hij diverse andere functies bekleed binnen de brandweer Twente. De laatste jaren is Herbert Meijran voornamelijk betrokken bij het opleiden van brandweermannen en vrouwen tot bevelvoerder.”

Herbert vertelt.

Onze mankrachten bestaan uit o.a. manschappen, bevelvoerders, chauffeursvoertuig bedienaars en duikers. Ze hebben allemaal een verschillende functie en de hiërarchie in de brandweerauto is helder. Er is een duidelijke structuur en iedereen weet wat hij of zij moet doen op het moment dat er uitgerukt moet worden. Afhankelijk van de situatie zetten we verschillende soorten voertuigen in. Dit zijn onder andere tankautospuiten, redvoertuigen en hulpverleningsvoertuigen. De kracht en het gewicht van deze voertuigen is enorm en om deze goed te kunnen besturen heb je inzicht nodig. Een dergelijk voertuig besturen en manoeuvreren door het verkeer om binnen een hele korte tijd veilig aan te komen bij een brand of noodsituatie vraagt een grote verantwoordelijkheid. Voordat iemand van de manschappen in aanmerking komt om één van de voertuigen te mogen besturen, gaat diegene door een interne selectieprocedure. Het is geen pakketje dat we van A naar B brengen. Als er midden in de nacht een melding binnenkomt kan het voorkomen dat je binnen vijf minuten van rem slaap naar de voordeur van een incident bent gegaan.

Er wordt veel van onze mensen verwacht, dit is een beroep dat niet zonder gevaren is. Er is geen enkele rijschool in Nederland die brandweermannen en-vrouwen kan opleiden. Dat is ook onmogelijk omdat er veel kennis en ervaring nodig is om zo een iemand op te leiden. Wat we nodig hebben is een goede rijopleiding in de basis. Vanuit die basis kunnen wij diegene verder trainen en opleiden. Voor wat betreft rijopleidingen hebben we verschillende partijen waar we mee samenwerken. Brünen Professional is er daar één van. Op dit moment is één van onze jongens in opleiding bij Brünen Professional.

Carlos is in juli 2019 begonnen als beroepsbrandweerman. Daarvoor werkte hij bij de Vrijwillige Brandweer. Herbert vind het belangrijk Carlos in zijn opleiding de eerder genoemde basis vind. Brünen Professional pakt, na Carlos zijn eerste contact, alles direct snel en goed op. De hele planning van de opleiding is vanaf het begin meteen duidelijk. Van de eerste les, de theorieopleiding, het theorie-examen tot aan de streefdatum van het praktijkexamen. Alles is vanaf het begin overzichtelijk en goed georganiseerd. Dit maakt het voor ons mogelijk om intern in beeld te hebben wanneer iemand uit de manschappen kan doorstromen naar chauffeur voor bijvoorbeeld een tankautospuit of een hulpverleningsvoertuig.

Brünen Professional. 

Wij begrijpen de vragen en eisen die de brandweer stelt heel goed, zegt Steven Brünen. Door de jaren heen hebben we veel ervaring opgedaan en die ervaring zetten we ook in tijdens de opleiding van de chauffeur in spe. We hebben veel kennis over ‘voorrangsvoertuigen’ en ‘OGS’ (optische geluidssignalen). We volgen zelf, op een regelmatige basis, ook opleidingen, trainingen en cursussen om onze kennis op te schalen en te verrijken.

Het opleiden van een chauffeur die een voorrangsvoertuig gaat besturen is geen standaard werk voor ons. Zo zien we het zelf in ieder geval niet. Het opleiden van een transport chauffeur, ambulancechauffeur of een brandweerchauffeur is een hele verschillende discipline en vereist dan ook een hele verschillende aanpak.

We investeren veel tijd in OGS en ook hierdoor spreken Herbert en wij dezelfde taal. We weten beiden welke situaties brandweerchauffeurs kunnen tegenkomen in het verkeer en nemen deze kennis mee in de opleiding. De basis, die voor de brandweer essentieel is, leggen we beiden. Door goed te luisteren naar elkaar en helder te communiceren met elkaar kunnen we bepaalde vaardigheden trainen in de opleiding die niet voorkomen in een reguliere C of CE opleiding. We staan in een constante dialoog met onze opdrachtgevers om goed te definiëren wat hun hulpvraag is. Hierna brengen we nauwkeurig in beeld welke eisen vastzitten aan deze hulpvraag om deze ook mee te kunnen nemen. Dit stuk vinden we bijzonder interessant om te mogen doen. Het geeft ons veel voldoening mee te mogen werken aan een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid, het opleiden van brandweerchauffeurs.

Ben je door dit verhaal geïnteresseerd geraakt in een carrière bij de brandweer? Hier vind je meer informatie

Of wil je een gesprek met één van onze specialisten? Mail naar [email protected] voor het maken van een afspraak.

Mis niks meer van onze nieuwste blogs.

Ontvang de nieuwste blogs als eerste.