Geschreven op. 01-07-21
Geschreven door. Laura
Categorie. CBR Transport

Geldigheid code 95 opnieuw verlengd.

De coulanceregeling voor code 95 is verlengd tot en met 31 oktober 2021. Dat heeft de Europese Commissie op 30 juni besloten. Alle rijbewijzen en code 95-vermeldingen die binnen de coulanceperiode verlopen, zijn 10 maanden extra geldig. Zo is er tijd om te werken aan goede nascholing. TLN roept transporteurs op wel snel actie te ondernemen.

Even leek het erop dat dat de Nederlandse chauffeurs werkloos thuis zouden komen te zitten zonder vakbekwaamheid en zonder werk. De Europese coulanceregeling hield, met een einddatum van 30 juni 2021, rekening met de meeste lidstaten en niet met de uitzonderlijke situatie in Nederland.

Groot probleem
Na het afgeven van 30 juni 2021 als einddatum was voor TLN meteen duidelijk dat Nederland een groot probleem zou krijgen met het tijdig verlengen van de code 95 vermeldingen op alle rijbewijzen van beroepschauffeurs. Het was afgelopen voorjaar door Covid-19 al enige tijd niet meer mogelijk om cursussen te volgen en het vermoeden was dat de lockdowns nog niet over zouden zijn, gezien de voorspellingen van een tweede en mogelijk ook derde golf van besmettingen.

Brandbrief
Op advies van TLN liet het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het CBS uitzoeken dat 145.000 chauffeurs hun code 95 per 16 september 2021 zien verlopen. De opleidingscapaciteit in Nederland zou dat nooit aankunnen. Bovendien was er in het voorjaar van 2021 een beroepsverbod en dus kon er nog helemaal niet worden opgeleid. Op initiatief van TLN hebben werkgevers en werknemers in de transportsector (evofenedex, KNV, FNV, CNV) vanuit de Logistiek, Transport en Personenvervoer Raad van het CBR een brandbrief aan Minister van Nieuwenhuizen geschreven.

Opgelucht
Na herhaaldelijk aandringen van de ernst van de situatie door TLN-voorzitter Elisabeth Post heeft minister Van Nieuwenhuizen een sterk beargumenteerd verzoek voorgelegd aan de Europese Commissie. Begin juni hebben TLN, ministerie en CBR gezorgd voor de door de commissie extra gevraagde informatie, zoals het Corona-protocol waar CBR en opleiders mee moeten werken gedurende de pandemie. TLN is blij en opgelucht dat de Europese Commissie besloten heeft de coulanceregeling voor Nederland opnieuw te verlengen.

Wil je de Code 95 zo snel mogelijk volgen of afronden? Neem dan contact met ons op 053-431 11 11 of 085 – 006 99 37, of mail naar [email protected]

Bron: https://www.tln.nl/nieuws/geldigheid-code-95-opnieuw-verlengd-tot-en-met-31-oktober-2021/

Mis niks meer van onze nieuwste blogs.

Ontvang de nieuwste blogs als eerste.